Składniki potrzebne do przygotowania:
1,5 kg łopatki wieprzowej
szklanka piwa
przyprawy po łyżeczce :
kumin, sól, pieprz, goździki, jałowiec, majeranek
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy dokładnie wycieramy i nacieramy przyprawami wcześniej utartymi w moździerzu oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do lodówki na noc.
Rano wyjmujemy z lodówki i podlewamy piwem, znowu wystawiamy do lodówki.
Jako, że mięso piecze się długo bo ok 8 h najlepiej wstawić je do piekarnika na noc, wiec wieczorem tj po 24 h macerowania się mięsa wstawiamy je do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury ok 100 stopni i pieczemy ok 8 - 9 h.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i dajemy mu chwilę odpocząć.
Mięso samo się rozpada na kawałki, jest kruchutkie, ale nie suche idealne
na kanapki z ogórkiem kiszonym i majonezem,
czy do podgrzania i podania z frytkami na obiad, albo do sałatki
możliwości jest multum.
Smacznego !
na kanapki z ogórkiem kiszonym i majonezem,
czy do podgrzania i podania z frytkami na obiad, albo do sałatki
możliwości jest multum.
Smacznego !
====================================
Zobacz też :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz