czwartek, 2 października 2014

Pulled pork

http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/pulled-pork.html
Składniki potrzebne do przygotowania:

1,5 kg łopatki wieprzowej

szklanka  piwa

przyprawy po łyżeczce :

 kumin, sól,  pieprz, goździki, jałowiec, majeranek

oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy dokładnie wycieramy i nacieramy przyprawami wcześniej utartymi w moździerzu oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do lodówki na noc. 

Rano wyjmujemy z lodówki i podlewamy piwem, znowu wystawiamy do lodówki. 
Jako, że mięso piecze się długo bo ok 8 h najlepiej wstawić  je  do piekarnika na noc, wiec wieczorem tj po 24 h macerowania się mięsa wstawiamy je do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury ok 100 stopni i pieczemy ok 8 - 9 h.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i dajemy mu chwilę odpocząć.

Mięso samo się rozpada na kawałki, jest kruchutkie, ale nie suche idealne
na kanapki z ogórkiem kiszonym i majonezem,
czy do podgrzania i podania z frytkami na obiad, albo do sałatki
możliwości jest multum.

Smacznego !







====================================
Zobacz też :


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz