piątek, 17 października 2014

Polędwica z rukolą pod pierzynką z kurek i francuskim ciasteczkiem !

http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/poledwica-z-rukola-pod-pierzynka-z.html
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji

polędwica wieprzowa

1 cebula

250 gram kurek

3 łyżki śmietany

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 garście rukoli

1 łyżka posiekanego koperku

oliwa z oliwek

sól, pieprz, pestki dyni, czarnuszka

Sposób przygotowania :

Kurki myjemy i oczyszczamy, większe egzemplarze kroimy na pół,
mniejsze zostawiamy w całości.
Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim kurki,
dorzucamy do nich cebulę pokrojoną w półplasterki - podsmażamy,
w końcowym etapie smażenia dodajemy 3 łyżki śmietany i 1 łyżkę koperku, 

może być mrożony.

Polędwice oczyszczamy, solimy pieprzymy i smażymy na maśle.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Ciasto francuskie tniemy na wąskie paski i część skręcamy obtaczamy w czarnuszce robiąc "grissini",
a z części robimy gniazdka i wtykamy w nie nasiona dyni.
Wkładamy do piekarnika na ok 10 minut.

Na talerzach układamy garść rukoli,
na to mięso (ja na mięsie położyłam jeszcze ser camembert),
kurki, podajemy z ciasteczkami francuskimi.







=====================================
 Zobacz też :
http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/penne-z-sosem-brokuowym.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz