poniedziałek, 20 października 2014

Kurczak GARAM MASALA !

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

pierś kurczaka

2 małe cebule / 1 duża

1 szklanka passaty pomidorowej

3 łyżki śmietany 

skórka z połówki cytryny 

sok z połówki cytryny

przyprawy :
przyprawa gram masala, kumin, cynamon, curry, imbir
sól pieprz, sól, pieprz

masło

świeża mięta

ryż

Sposób przygotowania:

Kawałki piersi kurczaka pokrojonego w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm
panierujemy przez noc w przyprawie garam masala.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła, następnie wsypujemy 
do niego po łyżce garam masala, kuminu, curry, cynamonu, chilli, skórki startej z połówki cytryny, 1 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, kilka listków mięty.

Po ok 2 minutach dokładamy cebulę, jak cebula się zeszkli 
dokładamy mięso i smażymy wszystko razem przez 3 - 5 minut.

Do garnka z kurczakiem wlewamy passatę oraz 2 łyżki śmietany.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podajemy wszystko razem.

Ja podałam danie z ogórkiem świeżym pokrojonym w słupki i maczanym
w śmietanie, do złagodzenia mocy dania głównego.


Smacznego!






==================================

Zobacz też:

http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/pozna-lekka-letnia-kolacja.html

2 komentarze: