sobota, 11 października 2014

Jajecznica , hmmmm !!!!

Jajecznica jest takim daniem, które każdy robi inaczej.
 Pokaże Wan dziś jak ja zabieram się do królowej śniadań. 

Otóż nigdy nie bełtam jajek przed wrzuceniem ich na patelnie,
wbijam je porostu tak jak na sadzone,
a następnie pozwalam by białka się ścięły,
oczywiście mieszam białka na patelni ale staram się nie ruszyć żółtka.

Dopiero jak jestem pewna że białko ścięło się tak jak lubię tj bez tak zwanych"glutów"
ze spokojem mogę rozerwać żółtko, które pięknie się rozleje po ściętych białkach,
i już teraz na wyłączonym gazie mieszam wszystko razem
Jak mi się jajka zetną za bardzo dodaje troszkę masła.
Tak przygotowana jajecznica ma aksamitną, zwartą konsystencję,
a smak jej jest hmmmm! 

http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/jajecznica-hmmmm.html
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

3 jajka

łyżka masła 

1 pomidor 

bułka

Sposób przygotowania :

a patelni rozgrzewamy masło, jak jest już bardzo ciepłe wbijamy jajka,
tak jak na sadzone.
Mieszamy najpierw białka, a dopiero jak nam się zetną białka mieszamy żółtka
Ja dodałam jeszcze obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora,
ale równie dobrze jak nie lepiej smakuje z kurkami.

Śniadanie pierwsza klasa !







================================

Zobacz też :


http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/biay-ser-tak-jak-lubimy.html







3 komentarze:

  1. a ja z kolei wrzucam na patelnię roztrzepane jajka :) uwielbiam jajówę na pieczywie. jak dla mnie to idealna propozycja na pożywne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń