sobota, 18 października 2014

Drożdże nie są takie straszne !


Umiejętność przygotowania rozczynu drożdżowego jest całkiem przydatna, zwłaszcza jak chcemy zrobić ciasto drożdżowe, pizze na własnoręcznie przygotowanym cieście, lub np. przeróżne  drożdżówki.
Sprawa jest całkiem prosta,
wiec nie ma co się bać drożdży i do działa. 


Składniki potrzebne do przygotowania:

25 gram drożdży

30 ml wody

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Do miseczki kruszymy świeże drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, 
Temperatura tu jest bardzo ważna, płyn musi być ciepły ale nie gorącym
(zbyt gorący zabije nam drożdże, a za zimny je rozleniwi i nie będą pracować)
i mieszamy je do rozpuszczenia.
Dodajemy jeszcze oliwę i mąkę i znowu mieszamy, tak by nie było żadnych gródek, odstawiamy w miarę spokojne i ciepłe miejsce na ok 15 - 20 minut
i czekamy, aż drożdże odwala swoją robotę :). 



 Proporcje podałam standardowo.
W zależności od przepisu mogą się różnić.








==================================

Zobacz też :

 Pizza
Pizza

Ciasto drożdzowe

1 komentarz:

  1. Drożdże :) takie miłe stworzonka.
    Nie rozumiem czemu niektórzy boją się zrobić rozczyn, to takie łatwe... :)

    OdpowiedzUsuń