piątek, 31 października 2014

Ależ pyszna ta CARBONARA !

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

300 gram makaronu spaghetti

2 nieduże cebule

150 gram boczku wędzonego

2 żółtka

1/2 śmietany 18 %

parmezan

sól i pieprz

Sposób przygotowania :

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron
(ja tak jak i Nigella chołduję zasadzie zę woda na makaron
powinna być przynajmniej tak słona jak morze.)
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzaną sucha patelnię wrzucamy boczek, czekamy aż się troszkę wytopi,
jak pojawi się tłuszczyk to dorzucamy cebulę i smażymy wszystko na złoty kolor.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Śmietanę łączymy z żółtkami  szczyptą soli, pieprzu i startego parmezanu, mieszamy wszystko razem.

Ugotowany makaron odlewamy,
dobrze odsączony przekładamy na patelnię z cebulą i boczkiem - mieszamy a następnie zalewamy makaron śmietaną z żółtkiem.
Mieszamy, aż masa na makaronie sie delikatnie zetnie. 
Możemy jeszcze zetrzeć trochę sera na wierzch i udekorować listkiem bazylii !

Najlepszy jest gorący, wiec podajemy od razu !




















=================================================

Zobacz też :
 Zupa z soczewicą  
zupa z soczewicą
 Patelnia drwala
 http://www.gitmallina.pl/2014/12/patelnia-drwala.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz