Ależ pyszna ta CARBONARA !
300 gram makaronu spaghetti
2 nieduże cebule
150 gram boczku wędzonego
2 żółtka
1/2 śmietany 18 %
parmezan
sól i pieprz
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron
(ja tak jak i Nigella chołduję zasadzie zę woda na makaron
powinna być przynajmniej tak słona jak morze.)
(ja tak jak i Nigella chołduję zasadzie zę woda na makaron
powinna być przynajmniej tak słona jak morze.)
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzaną sucha patelnię wrzucamy boczek, czekamy aż się troszkę wytopi,
jak pojawi się tłuszczyk to dorzucamy cebulę i smażymy wszystko na złoty kolor.
jak pojawi się tłuszczyk to dorzucamy cebulę i smażymy wszystko na złoty kolor.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śmietanę łączymy z żółtkami szczyptą soli, pieprzu i startego parmezanu, mieszamy wszystko razem.
Ugotowany makaron odlewamy,
dobrze odsączony przekładamy na patelnię z cebulą i boczkiem - mieszamy a następnie zalewamy makaron śmietaną z żółtkiem.
Mieszamy, aż masa na makaronie sie delikatnie zetnie.
Możemy jeszcze zetrzeć trochę sera na wierzch i udekorować listkiem bazylii !
dobrze odsączony przekładamy na patelnię z cebulą i boczkiem - mieszamy a następnie zalewamy makaron śmietaną z żółtkiem.
Mieszamy, aż masa na makaronie sie delikatnie zetnie.
Możemy jeszcze zetrzeć trochę sera na wierzch i udekorować listkiem bazylii !
Najlepszy jest gorący, wiec podajemy od razu !
Komentarze
Prześlij komentarz