wtorek, 28 października 2014

Ach co za GRANOLA !!!


Taką granolę robiłam pierwszy raz, przepis jest zmodyfikowanym przepisem Gordona Ramsaya i muszę przyznać, że pracy jest nie dużo, a jest tak pyszna, że nie mogę się oderwać, może to szok pourazowy i potem nie będę skubać wszędzie gdzie się da orzechów w miodzie, ale póki co nie mogę się opanować!
Śniadanie stało się teraz dla mnie czystą przyjemnością ! 

 Ach co za GRANOLA !!!

Składniki potrzebne do przygotowania :


300 gram płatków owsianych 

40 gram ryżu dmuchanego

2 laski wanilii

100 gram migdałów

50 gram siemienia lnianego

75 gram orzechów włoskich

75 gram orzechów nerkowca

75 gram otrębów żytnich

75 gram pestek dyni

szczypta soli

szczypta cynamonu 

220 gram miodu

100 żurawiny

Sposób przygotowania:

W garnuszku rozgrzewamy miód wraz z nasionami wydrążonymi z laski wanilii.

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki oprócz żurawiny.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Zalewamy wymieszane składniki miodem waniliowym i przesypujemy 
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy blachę do piekarnika, na ok 25- 30 minut, 
co jakiś czas mieszając by się całość ładnie i równo zrumieniła. 

Wyjmujemy granolę z piekarnika i zostawiamy żeby wystygła następnie dodajemy żurawinę, mieszamy wszystko razem przekładamy do pojemników.

Smacznego !
















==============================
Zobacz też :

http://www.gitmallina.pl/2015/01/tatar-alez-to-smaczne.html

















3 komentarze:

  1. domowa granola... ile bym oddała za słoiczek takiej! muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń