poniedziałek, 22 września 2014

Szybka zapiekanka z ciasta francuskiego,

 http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/szybka-zapiekana-z-ciasta-francuskiego.html

 Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

250 gram szpinaku baby

4 pieczarki ( obrane i pokrojone)

3 ząbki czosnku (obrany i wyciśnięty)

2 pomidory
(bez skórek, gniazd nasiennych i pestek pokrojone w kostkę)

1 cebula 
(obrana i pokrojona w półplasterki)

garść czarnych oliwek
(pokrojone) 

paczka ciasta francuskiego 

ser lazur 

masło

sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Ser lazur lub inny z niebieska pleśnią wkładamy do zamrażalnika.

Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię w kolejności : pieczarki, cebula. Jak pieczarki puszczą wodę trzeba ją zlać z patelni przed dodaniem szpinaku,
potem dodajemy resztę składników i dusimy chwilę,

Blaszkę smarujemy masłem , wykładamy ją ciastem francuskim, przekłuwamy i wkładamy do piekarnika na ok 5 - 7 min by się trochę zrumieniło. 

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy cały farsz do środka, i przykrywamy
resztą ciasta francuskiego, które na m zostało. 

Wstawiamy do piekarnika na 10 - 12 minut.

Ser wyjmujemy z zamrażalnika w ostatniej chwili i ścieramy go na tarce
(póki jest zamrożony będzie ładnie się tarł ) 

Smacznego !












====================================
 Zobacz też:
Wino grzane! Pyszne !!!

zupa z soczewicą










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz