piątek, 5 września 2014

Szpinak, pieczarki i polędwica w cieście francuskim.


http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/szpinak-pieczarki-i-poledwica-w-ciescie.html

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

200 gram pieczarek

100 gram szpinaku

400 gram polędwicy wieprzowej  

6 plasterków sera pleśniowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

przyprawy:
sól, pierz, czarnuszka

Sposób przygotowania: 

Pieczarki myjemy szybko by nie wciągnęły za dużo wody, kroimy je w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy chwilę, cebulę obieramy, kroimy drobniutko, dorzucamy do pieczarek, szpinak myjemy siekamy,
dorzucamy do reszty.

Wszystko razem chwilę smażymy, a na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Mięso oczyszczamy z błonek i żyłek,kroimy na 2 połowy, lekko rozbijamy dłonią, solimy i pieprzymy.
Ciasto francuskie, (najlepiej w pokojowej temperaturze) rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto kroimy tak jak na zdjęciu,  układamy na nim mięso,
masę pieczarkowo - szpinakową,
a na wierzch po kawałku sera pleśniowego np. gorgonzoli.

Ciasto zaplatamy w warkocz posypujemy wierzch mieloną czarnuszka
i wkładamy do piekarnika na ok 30 - 35 minut,
aż ciasto złapie ładny złotawy kolor, a mięso w środku się upiecze. 

Pycha ! 









==================================================
Zobacz też :
http://www.gitmallina.pl/2015/03/quiche-tak-jak-powinno-byc.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz