wtorek, 16 września 2014

Sok z malin - do herbatki na zimę - jak znalazł ! !


Składniki potrzebne do przygotowania :

1 kg malin
1 kg cukru
Wyparzone buteleczki

Sposób przygotowania :


Do dużego słoja przesypujemy maliny w partiach po ok 200 gram i każdą partię przesypujemy cukrem,
Zaczynamy od 200 gram malin potem 200 gram cukru i tak naprzemiennie.

Przykrywamy słój bawełnianą ściereczka i zostawiamy w jakimś spojonym miejscu na ok 4-5 dni.
Po tym czasie odcedzamy sok przez sito. 
Jeżeli chcemy spożyć sok od razu to go po prostu przelewamy do buteleczek.

Jeżeli chcemy go pasteryzować to musimy go podgrzać w garnuszku i przelać do wyparzonych czystych butelek postawić do góry dnem i otworzyć dopiero jak będziemy mieli na niego ochotę. 
  
Magia lata w środku zimy nie do zastąpienia ! 




  ======================================
Zobacz też:
  Kompot jabłkowo malinowy
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/kompot-jabkowo-malinowy.html
Bób na obiad 
 http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/bob-idealny.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz