poniedziałek, 8 września 2014

Powidła śliwkowe

http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/powida-sliwkowe.html
Składniki potrzebne :

Śliwki węgierki

ewentualne 
cukier

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki wrzucamy do garnka i gotujemy.

I to już ! 

Żeby powidła były zrobione jak należy trzeba śliwki gotować ok 6 - 8 godzin z przerwami np 2 godziny gotować na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając i wystudzić i  znowu i tak aż się tak zredukują ze będą płatami odpadać od łyżki. 

Co do słodyczy, to najlepiej popróbować i ew. dosłodzić zwykłym lub też cukrem trzcinowym .

Ja swoich nie dosładzałam bo moje węgierki były wystarczająco słodkie. 

Możemy je zjeść od razu, a możemy je też zawekować tj. wkładamy gorące powidła do wyprażonych słoików odstawiamy do góry dnem na noc - i gotowe.

A kanapka z powidłami w smętne listopadowe poranki jak znalazł !!
Pycha !
 






===================================
Zobacz też :
 
http://gitmallina.blogspot.com/2014/11/biay-ser-tak-jak-lubimy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz