środa, 10 września 2014

Placki ziemniaczane - w sam raz

Ja najchętniej zjadam placki ziemniaczane z cukrem , ale to tylko ja, reszta preferuje bardziej wytrawne połączenie,
jako że został mi szpinak z pieczarkami z wczorajszego obiadu (tu)
dodałam do niego śmietany podsmażyłam chwilę
i jak to mówią: wilk syty i owca cała ;) 
ja zjadłam z cukrem na słodko, a reszta z sosem na wytrawie.

Jeżeli chcecie zrobić od razu placki, które zjecie na słono albo ostro to proponuję dodać do masy jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku i stratą średnią cebulę.
http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/placki-ziemniaczane-w-sam-raz.html

Składniki potrzebne do wykonania ok 12 placuszków.

1 kg ziemniaków

2 jajka

3 łyżki mąki

szczypta soli

Olej rzepakowy do smażenia

 Sposób przygotowania:

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy na sicie z nadmiaru skrobi.
Do odsączonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, sól,, wszystko razem mieszamy, i smażymy na patelni. 

Oleju musi być ciut więcej, żeby placki mogły się swobodnie poruszać.
Smażymy po kilka minut z każdej strony by nabrały ładnego brązowego koloru.
Smacznego !
 







===========================
Zobacz też:
http://gitmallina.blogspot.com/2014/09/placki-z-jabkiem-jak-za-starych-dobrych.html
Mała retrospekcja !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz