środa, 27 sierpnia 2014

Romans z Panną Antonówką

http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/szybki-romans-z-panna-antonowka.html
Składniki potrzebne do przygotowania:

Ciasto :

220 gram mąki tortowej

55 gram cukru

szczypta soli

1/2 kostki masła 

3 łyżki śmietany 18%

1 jajko


Nadzienie:

5 jabłek antonówek

garść rodzynek

2 łyżki masła 

3 łyżki miodu

1 łyżka cynamonu

        Sposób przygotowania :

Zaczynamy od wyrobienia ciasta, w misce łączymy wszystkie składniki
i zagniatamy, aż powstanie gładka masa. 
Formujemy z niej kulę owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 30 - 45 minut.

W momencie kiedy ciasto się zamraża my zajmujemy się jabłkami,
obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. 
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy jabłka, dodajemy rodzynki, cynamon i miód. Pozwalamy się trochę podusić, ok 5 minut.
Zdejmujemy z kuchenki- odstawiamy do ostygnięcia.

Wyjmujemy jedną blachę z piekarnika wykładamy ją papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Schłodzone ciasto wykładamy na blachę i formujemy z niego okrąg.
Na środek przekładamy nasz farsz i zawijamy brzegi,
tak by farsz się nie zsunął.
 
Całość posypujemy cukrem - najwięcej na brzegi. 
 Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, aż brzegi zbrązowieją.








=====================================================
Zobacz też:
 http://www.gitmallina.pl/2015/02/zapraszam-na-palmiery.html
http://gitmallina.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-z-czekolada.html
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz