piątek, 29 sierpnia 2014

Pierś indyka w sosie kurkowo - winnym

http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/piers-indyka-w-sosie-kurkowo-winnym.html

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

400 gram piersi indyka

200 gram kurek

3 łyżki śmietany 18%

50 ml białego wina

1 duża cebula

sól, pieprz

ziemniaki

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i oczyszczamy z wszelkich błonek, kroimy w kotlety, solimy i pieprzymy, w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, wymyjemy z garnka.

Cebule obieramy i kroimy w półplasterki podsmażamy, w trakcie trochę solimy. 

Dokładamy do cebuli mięso i zlewamy winem, dusimy ok 10 min.  

Oczyszczone i pokrojone kurki (jak oczyscic kurki) dorzucamy do indyka dodajemy śmietanę i redukujemy sos przez kolejne 10 min.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Ja podałam z tłuczonymi ziemniakami.

Polecam !






======================================
Zobacz też:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz