piątek, 8 sierpnia 2014

Pyszna chrupiąca sałata podana z włoska foccacią

http://gitmallina.blogspot.com/2014/08/normal-0-21-false-false-false.html
Składniki potrzebne na 2 porcje:

 Sałata :


Sałata
(ja użyłam gotowego mixu z roszponką)

2 dojrzałe pomidory  

1 świeży ogórek

1 brzoskwinia

1 średnia cebula

garść borówek

1 awokado 

1 ser camembert


  Sos:


1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

2 - 3 łyżki oleju lnianego

2 - 3 łyżki zimnej wody

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pieprz

Foccacia :

20 gram świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

4 łyżki oliwy z oliwek

120 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

200 gram mąki

szczypta soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

garść czarnych oliwek

gałązka świeżego rozmarynu

czosnek, oliwa

Sposób przygotowania:

 W malej miseczce łączymy drożdże z cukrem odrobiną ciepłej wody i 4 łyżkami oliwy, ten zaczyn zostawiamy na 10 min by  drożdże zaczęły sobie pracować.
Po 10 minutach mąkę, wypracowane drożdże, sól, zioła prowansalskie oraz resztę ciepłej wody łączymy w dużej misce i energicznie wyrabiamy aż powstanie gładka masa. Odstawiamy w spokojne miejsce na ok 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i formujemy z niego prostokąt, na wierzchu układamy czarne oliwki uprzednio pokrojone w plasterki i gałązki świeżego rozmarynu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni, 5 minut przed końcem pieczenia proponuję polać ciasto kilkoma łyżkami oliwy z wyciśniętym ząbkiem czosnku by nam się foccacia nie wysuszyła i nabrała fajnego czosnkowego posmaku.
 
W czasie kiedy piecze się nam foccacia możemy przygotować sałatę, Sałatę z paczki dzielimy na 2 części układamy na talerzach, wszystkie owoce i warzywa (oprócz borówek – je zostawiamy w całości) kroimy na małe kawałki i układamy na wcześniej przegotowanej sałacie, borówki proponuję ułożyć na końcu żeby nam się nie ukryły między liśćmi sałaty. 
Ser cameber kroimy w ósemki i też kładziemy na talerzach.

Zioła prowansalskie łączymy z solą, pieprzem, olejem lnianym (jak nie macie możecie użyć oliwy z oliwek) miodem, musztardą i wodą. Sałatę polewamy sosem na samym końcu bo inaczej nam zwiędnie.

Ja jeszcze usmażyłam kilka kawałeczków polędwicy wieprzowej przyprawianej sola pieprzem i chili.





======================================
Zobacz też:
 http://www.gitmallina.pl/2015/01/mr-hamburger.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz