wtorek, 26 sierpnia 2014

Makaron z sosem pomidorowym



Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

1 średnia polędwica wieprzowa

1 cebula

pomidory w puszcze

pomidory świeże 

1 ząbek czosnku

garść oliwek czarnych

makaron

sól

pieprz

suszona bazylia i chilli

Sposób przygotowania :

    Polędwice czyścimy ze wszystkich żyłek i błonek i kroimy na plastry.
Każdy plaster rozbijamy dłonią. Mięso solimy pieprzymy podsmażamy na patelni, usmażone zdejmujemy na talerzyk.
Na oleju po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę, czosnek i oliwki pokrojone w plasterki. Parzymy i obieramy ze skóry świeże pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, czekamy aż trochę odparują, a następnie dodajemy pomidory z puszki.
Sól, pieprz, bazylie i chilli - do smaku.
Dusimy wszytko chwilę, a następnie dodajemy mięso
i dalej dusimy pod przykryciem ok 5 - 7 minut.

Podajemy z makaronem tagliatelle, możemy posypać startym parmezanem i gorgonzolą.







==================================================
Zobacz też:
Propozycja na piątek - makaron z tuńczykiem !  
  Propozycja na piątek - Makaron z tuńczykiem !
Fasolka po bretońsku - najszybsza !!
http://www.gitmallina.pl/2014/12/fasolka-po-bretonsku-najszybsza.html





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz